+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: kredyt w EuroBanku na 110% wartości nieruchomości w CHF

misal
    Gość

kredyt w EuroBanku na 110% wartości nieruchomości w CHF

Witam serdecznie,

Wziąłem w 2009 roku w Eurobanku kredyt na 110% wartości nieruchomości w CHF - 280.000zł - jeszcze we wrześniu, kilka dni przed tym całym kryzysem podpisałem umowę kredytową. Do dziś bez żadnego problemu poszły 4 transze do dewelopera.

Jak narazie nie mam żadnych problemów z tym bankiem.

Muszę szczerze przyznać, że oferta we wrześniu była naprawdę konkurencyjna. Jestem kawalerem, bez uregulowanego stosunku do służby wojskowej (teraz to już bez znaczenia), dochody ok. 5000zł netto. Bez żadnego problemu we wrześniu otrzymałem kredyt.

Kredyt na 40lat, Stopa bazowa - 2,8%, Marża - 1,4%. Do tego mam jeszcze ubezpieczenie kredytu do momentu dostarczenia odpisu z kw. (zapłaciłem 6000zł - kredytowane, na okres 3lat- reszte zwracają - w momencie dostarczenia odpisu z kw rówżnicę powinni zwrócić) oraz ubezbieczenie niskiego wkładu (3% brakującego wkładu własnego).

Do tego dochodzi jeszcze ubezpieczenie na życie obowiązkowe - ja płacę ok 130zł/mc

Okres od podpisania do wypłaty pierwszej transzy - 5 dni roboczych. Trzeba przyznać, szybko się uwinęli. Dokumentów nie chcieli nie wiadomo jakich (nie to co Polbank). Decyzję kredytową dostałem w 2 tygodnie.

Kontakt z bankiem jest ok. Jeśli zaś chodzi o windykacje. Owszem, też słyszałem, że są bardzo upierdliwi, ale co im się dziwić jeśli ktoś nie spłaca w terminie rat. To są w końcu ich pieniądze.

Przy podpisywaniu umowy kredytowej zakładają konto online, z którego co miesiąc pobierają równowartość raty. Średnio co 2 miesiące przysyłają zaktualizowany harmonogram spłat kolejnych rat (w CHF).

Szczerze mówiąc, gdybym nie podpisał wtedy umowy i zwlekał to na pewno nie dostał bym kredytu na 110% w CHF...

Dodam tylko, że MBank zaproponował mi przy tych zarobkach 240.000zł w CHF..., inne banki jeszcze mniej.

Podsumowując - jak na razie, nie narzekam ...

Pozdrawiam,

Tomek

jacek
    Gość

kredyt w CHF

Witam

My Na początku roku 2009 zaczęliśmy szukać mieszkania i kredytu. Wybór padł na Eurobank, jako jedyny dał nam kredyt w CHF. Całą procedurę załatwiania papierków zrobił za nas doradca kredytowy(nie z Eurobanku) w banku byliśmy tylko raz, przy podpisaniu umowy kredytowej. Od podpisania Aktu notarialnego i złożenia dokumentów w banku do wypłaty pieniędzy 5 dni roboczych, więc w miarę szybko.

Kredyt na 35 lat, Marża 3.05 + libor 3M

Ubezpieczenie pomostowe do czasu wpisu do hipoteki, zapłaciliśmy na 6 m-cy , bank zwraca resztę w chwili dostarczenia odpisu z KW

Ubezpieczenie niskiego wkładu własnego ( przy 250 tyś mieliśmy 25 tyś swoich pieniędzy, więc nasz wkład był minimalny)

Ubezpieczenie na życie nie obowiązywało nas, ponieważ braliśmy kredyt we dwoje ( w tej chwili miało się to zmienić i ubezpieczenie będzie obowiązkowe)

Ubezpieczenie mieszkania opłacaliśmy sami, bank nie narzuca swojego ubezpieczyciela.

Pozdrawiam Jacek

Niezarejestrowany
    Gość
    Witam od stycznia zalatwiam kredyt hipoteczny w Eurobanku. Kredyt jest przeznaczony na splate remontu nieruchomosci oraz zadlużenia w innych bankach. Posiadam wlasna nieruchomość o powierz. 110m2. Wycena przez zeczoznawce po remoncie 300.000.-. Kredyty chcialem wziasc 240.000.-. Kredyt mial byc na mnie i zone oboje pracujemy, sredni dochod netto razem to ok 6.500 na m-ac, dwojka dzieci. W lutym wszystko jest ok, mamy zgode ale jedno ale zmniejszaja nam na 200tys. Bierzemy bo zajomi ktorzy porzyczli kase na remont juz sie upominaja. Kolejne 2-tyg czekania i cisza. Ponagalam doradce (nie z Eurobanku), czekac bo bank udzieli juz tyle kredytow wtym roku ze niemusi juz udzielac zadnych do konca roku- taka jest odpowiedz...Traca nadzieje, ale mam info dostaniemy ale w zlotowkach i 150.-tys. biore co jest, tyle mam do oddania ale dobre i to. Podobno mam juz przygotowana decyzje niewiem jak to sie skonczy, jestesmy zdolowani i zdesperowani. PS. Kredy zalatwiamy od czerwaca zeszlego roku w tym czasie przeszedlem przez 4banki, wszedzie cos wymyslili ilipa. Chcem zaznaczysc ze nigdy nie mielismy zadnego monitu ani spoznienia ze splata za jaka kolwiek rate czy fakture. To co sie teraz dzieje to szok..( najgorzej jest w Pol-Banku 2mies czekalem i odmówili bez podania przyczyny)...

+ Odpowiedz w tym wątku